Smart textiles

IMG_2519
IMG_2551

Bij het interdisciplinaire e-textiel project hebben mode en gamedesign studenten samen gewerkt aan textiele gamecontrollers en kleding, die d.m.v. geleidende stoffen, garens en sensoren een computer aansturen.

Mode en technologie lijken twee verschillende werelden. Mode is creativiteit gekoppeld aan vorm en uiterlijk en naar buiten gericht. Technologie is meer functiegericht, iets ontdekken en dat werkend willen krijgen. Samenwerken en ondernemen haalt het beste uit alle disciplines.

De oorspronkelijke functie van kleding is het beschermen van het lichaam en behoud van lichaamswarmte. De functies die door de draagbare technologie aan de kleding worden toegevoegd lopen sterk uiteen en de technieken staan momenteel behoorlijk in de belangstelling. Door bijvoorbeeld het inbouwen van elektrische componenten in textiel kan er worden gecommuniceerd tussen kledingstukken en andere elektronica. Producten, zoals een hartslag en warmtemeter, smartphones etc. kunnen in de stof geïntegreerd worden. Toepassingen van deze technieken en stoffen worden momenteel al toegepast in de sport en medische wereld.